4. detsembril toimub Jakob Hurda konverentsisaalis konverents "Naine rahvusteaduses. Aliise Moora 120", mida korraldab ERMi teadusosakond. Otseülekanne nähtav ka ERMi Youtube kanalil.
Aliise Moora (1900-1996) oli legendaarne eesti etnoloog, toidu ja etnilise ajaloo uurija, kelle teadlasetee kestis üle poole sajandi. Ta töötas 1924-1926 ja 1945-1952 Eesti Rahva Muuseumis, tegutsedes kirjasaatjate võrgu juhataja ja teadussekretärina. Aliise Moora suurteos „Eesti talurahva vanem toit“ inspireerib tänaseni nii kultuuriuurijaid, kutselisi kokki kui asjaarmastajaid.
Aliise Moora 120. sünniaastapäevale pühendatud konverentsi fookuses on naiste roll teaduses ja toidukultuuris minevikus ning tänapäeval. Ettekanded tutvustavad Aliise Moora panust rahvakultuuri kogumisel ja vahendamisel ning toidupärandi tõlgendamist kaasaegses etnoloogias, kulinaarias ja kunstis.
Konverentsi päevakava
11.00-12.45
- Tervitused
- Aliise Moora toidukultuuri uurijana. Ester Bardone, Tartu Ülikool
- Aliise Moora arhiiv ERMis. Reet Piiri ja Anu Järs, ERM
- Toidupärand ja tänapäeva Eesti kokakunst. Angelica Udeküll, restoran Wicca, Eesti Peakokkade Ühendus
- Kumb oli enne, puder või leib (video). Laura Valli, Washington State University, vilja- ja mullateaduste osakond, leivalabor
12.45-13.45
Lõuna ERMi restoranis
- Naised ja Eesti toidukultuuri moderniseerumine. Anu Kannike, ERM
- Kokaraamat kui manitsus. Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda
- Lihtsad toidud. Liina Siib, Eesti Kunstiakadeemia
- Aliise Moora märkmeid ja mälestusi. Pille Runnel, ERM
16.00-18.00
Koosviibimine konverentsisaali ees. Lühisõnavõtud.
Konverentsile registreerimine on lõppenud.
Konverentsist toimub veebis otseülekanne.
ERMi teadusdirektori Pille Runneli blogiartikkel "Etnograaf Aliise Moora 120. Kuidas saada teadlaseks".
ERMi raamatukogus on 4. ja 8.-11. detsembril avatud väljapanek Aliise Moora kirjavarast.
Lisainfo: Anu Kannike, anu.kannike@erm.ee, tel. 58090352