12. oktoobril kell 10.00-11.30 Tartu Loodusmaja (Lille 10) saalis.
Eesti Rahva Muuseumi kutsel esineb Tartus 12. oktoobril üks Euroopa tuntumaid toidukultuuri uurijaid Lundi ülikooli Euroopa etnoloogia dotsent Håkan Jönsson. Jönsson valdab nii köögi praktilist kui teoreetilist poolt: enne etnoloogiaõpinguid tegutses ta mitmed aastad kokana. Ta on kirjutanud uurimusi toidust, tervisest ja tarbimisest rootsi ja inglise keeles ning osalenud mitmetes rakendusliku eesmärgiga projektides, uurides muuhulgas regionaalset toitu ja toiduturismi. Ta on Rahvusvahelise Etnoloogia- ja Folklooriühingu SIEF toidu-uurijate töörühma üks juhte ning Rootsi Toiduakadeemia endine president. Tartus peetav loeng on mõeldud kõigile toidukultuuri huvilistele.
Loeng on inglise keeles.
Loengu tutvustus:
Vaid hiljaaegu peeti Skandinaaviat kulinaarses mõttes katastroofipiirkonnaks, kus restoranid olid viletsad ja kliendid huvitatud pigem alkoholitarbimisest kui hõrgust toiduelamusest. Tänapäeval on aga Skandinaavia kokad kulinaariavõistlustel parimate hulgas ning Uut Põhjala Kööki peavad maailma toiduhuvilised üheks kõige huvitavamaks trendiks. Håkan Jönsson juhib teid põnevale teekonnale piimabaaridest noma restoranini. Ta räägib sellest, kuidas gastronoomiline revolutsioon tegi autsaideritest kangelased, puudutades ka selle pöörde ootamatuid tagajärgi maapiirkondadele ja soolisele võrdsusele.
Loengu diskussant on Ann Ideon, kulinaarse rännupisiku ja kokandusliku kreatiivmootoriga varustatud linnaplaneerija. Ta on tegutsenud toiduvalmistaja ja lauakatjana ettevõttes Köök, kirjutanud kokaraamatu „Boheemlaste köök“ ja tegutseb sel aastal Tartu Uue Teatri lavastuses „Praktiline Eesti ajalugu“ toidukunstniku ja laulva kokana ühes isikus.
Kontakt: Anu Kannike anu.kannike@erm.ee