22.09.2021 kell 17
Jakob Hurda saalis ja ülekanne ERMi e-kanalites
Osalemine on tasuta
Eesti toidu kuu ja Teadlaste öö raames toimub ERMis seminar, mille peateemaks ternespiim.
Seminarile eelneb kell 16 giidituur “Süüa me teeme” püsinäitusel Kohtumised.
Jakob Hurda saalis ja ülekanne ERMi e-kanalites
Osalemine on tasuta
Eesti toidu kuu ja Teadlaste öö raames toimub ERMis seminar, mille peateemaks ternespiim.
Seminarile eelneb kell 16 giidituur “Süüa me teeme” püsinäitusel Kohtumised.
Seminari ettekanded
- Seminari alustab kell 17 ERMi teadlane Anu Järs, kes teeb ettekanne „Ternespiimaroad meie toidulaual ajaloolises vaates“. Ternespiima kasutati toiduks kogu Eestis, see oli nii eesti talurahva, eestirootslaste kui baltisakslaste menüüs, seda sõi nii kõrgklass kui lihtrahvas. Kokaraamatute, ajalooliste ja etnograafiliste allikate põhjal annab ettekanne ülevaade ternespiimatoitudest läbi kahe sajandi.
- Teine ettekanne teemal "Ternespiimast ja ternespiima toodetest" räägib ternespiima kasutamisest tänapäeval toidutööstuses. Antakse ülevaade lehma ternespiima koostisest, selles olevatest bioaktiivsetest ühenditest. Tutvustatakse Teadus ja Tegu OÜ poolt valmistatavaid ternespiima pulbritooteid ja vastava kasutamise ja tootearenduse perspektiive. Ettekandjad Väino Poikalainen ja Lembit Lepasalu ettevõttest Teadus ja Tegu.
- Kolmanda ettekande peab teemal "Ternespiima väärindamine kaasaegse loodusteaduse abiga" Andres Männik Icosagen Cell Factory OÜ. Esineja käsitleb üldarusaadavas keeles kuidas kaasaegsed teadmised molekulaarbioloogia, biokeemia ja immunoloogia vallas võimaldavad meil paremini mõista, millest tulenevad ternespiima tervislikud ja kasulikud omadused ning samuti kuidas biotehnoloogiliste manipulatsioonidega on ternespiima võimalik uut moodi väärindada. Juttu tuleb ka Bioblocki arendusloost.
Ettekannetele järgneb arutelu, mida juhib Illari Lään.
Järgida tuleb nakkusohutuse reegleid.
Fotona kasutatud pilti Teadus ja Tegu kodulehelt; tegemist on ternespiimast tehtud koogiga.