2019. aastal kannab Eesti toidupiirkonna tiitlit Vana-Võromaa.
Eesti Rahva Muuseumi ja Võru Instituudi koostöös toimuv maitsete päev väärtustab selle piirkonna toidupärandit. Räägitakse nii Vana-Võromaa toidu ajaloost kui traditsiooniliste toitude tänapäevastest arendustest, esitletakse värskeid temaatilisi filme ning arutletakse toidutootjate võimaluste ja probleemide üle.
Vana-Võromaa maitsete päevaga tähistavad ERM ja Võru Instituut ka Eesti toidu kuud.
Eesti Rahva Muuseumi ja Võru Instituudi koostöös toimuv maitsete päev väärtustab selle piirkonna toidupärandit. Räägitakse nii Vana-Võromaa toidu ajaloost kui traditsiooniliste toitude tänapäevastest arendustest, esitletakse värskeid temaatilisi filme ning arutletakse toidutootjate võimaluste ja probleemide üle.
Vana-Võromaa maitsete päevaga tähistavad ERM ja Võru Instituut ka Eesti toidu kuud.
KONVERENTS | Registreeru!
Jakob Hurda saal
9.30–10 registreerumine ja kohv
10–10.10 Avasõnad
10.10–10.40 Reet Piiri (ERM) - "Võrumaa-teemalised materjalid ERMi kogudes"
10.40–11.10 Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - "Sõir Vana-Võromaal: pärimus ja tänapäev"
11.10–11.40 Kadri Karu (Vana-Võromaa Vegan) - "Vana-Võromaa toidupärandi tänapäevased tõlgendused – vegantoit"
11.40–12.10 Karin Leivategija (ERM) ja Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - Filmikatkendid Võrumaa toidupärandil põhinevatest toodetest
12.10–13 Lõuna ERMi restoranis (omal kulul)
13–14 ARUTLUSRING: Võrumaa toidupärand täna – toidutootjate võimalused ja probleemid
Arutlevad: Eda Veeroja (Mooska talu), Meelis Mõttus (Metsavenna talu), Jaanus Joasoo (Maaeluministeerium), Merle Vall (Lõunakeskuse Taluturg), Kaire Siidra, Tiiu Tamm ja Tiina Suumann (Veterinaar- ja Toiduameti Võrumaa keskus)
14–14.15 PAUS
9.30–10 registreerumine ja kohv
10–10.10 Avasõnad
10.10–10.40 Reet Piiri (ERM) - "Võrumaa-teemalised materjalid ERMi kogudes"
10.40–11.10 Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - "Sõir Vana-Võromaal: pärimus ja tänapäev"
11.10–11.40 Kadri Karu (Vana-Võromaa Vegan) - "Vana-Võromaa toidupärandi tänapäevased tõlgendused – vegantoit"
11.40–12.10 Karin Leivategija (ERM) ja Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - Filmikatkendid Võrumaa toidupärandil põhinevatest toodetest
12.10–13 Lõuna ERMi restoranis (omal kulul)
13–14 ARUTLUSRING: Võrumaa toidupärand täna – toidutootjate võimalused ja probleemid
Arutlevad: Eda Veeroja (Mooska talu), Meelis Mõttus (Metsavenna talu), Jaanus Joasoo (Maaeluministeerium), Merle Vall (Lõunakeskuse Taluturg), Kaire Siidra, Tiiu Tamm ja Tiina Suumann (Veterinaar- ja Toiduameti Võrumaa keskus)
14–14.15 PAUS
TÖÖTOAD | Registreeru! NB! Igas töötoas saab osaleda kuni 15 inimest.
14.15–16 ERMi auditooriumites
- Sõirategu: traditsiooniline sõir. Läbiviija Maiden Paljak (Kotli köök OÜ) | G. Ränga auditoorium. GRUPP ON TÄIS.
- Roheline ja punane smuuti, värvilised salatid. Läbiviijad Kadri Karu ja Triinu Guerrin (Vana Võromaa Vegan OÜ) | H. Kurriku auditoorium
- Lambaliha hake kadakase suitsu ja tatraga; kitsepiima musta leiva jäätis murakaga. Läbiviija ERMi peakokk Henari Nõu | F. Linnuse auditoorium. GRUPP ON TÄIS.
- Aiaviljade ja metsaseente hapendamine. Läbiviija Ulvi Kallas (Taalbergi talu). O. Kallase auditoorium. GRUPP ON TÄIS.
TÖÖTUBADES VALMISTATUD TOITUDE ESITLUS JA DEGUSTEERIMINE
16–17 Hurda saali ees. Samuti esitletakse Võrokeste kokaraamatut.
Registreerumine konverentsile ja töötubadesse kuni kohti jätkub.
Lisainfo:
Anu Kannike (ERM) - anu.kannike@erm.ee, 5809 0352
Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - Kylli.Eichenbaum@wi.ee, 5661 1924
Registreerumine konverentsile ja töötubadesse kuni kohti jätkub.
Lisainfo:
Anu Kannike (ERM) - anu.kannike@erm.ee, 5809 0352
Külli Eichenbaum (Võro Instituut) - Kylli.Eichenbaum@wi.ee, 5661 1924