Konverents "Naine rahvusteaduses. Aliise Moora 120"
Neljapäev, 03. detsember 2020
Reedel, 4. detsembril, toimub ERMis konverents, millest teeme ka otseülekande
4. detsembril toimub Eesti Rahva Muuseumis konverents "Naine rahvusteaduses. Aliise Moora 120", mida korraldab ERMi teadusosakond. Konverentsi saab jälgida nii kohapealt kui otseülekandena veebist.
Aliise Moora 120. sünniaastapäevale pühendatud konverentsi fookuses on naiste roll teaduses ja toidukultuuris minevikus ning tänapäeval. Ettekanded tutvustavad Aliise Moora panust rahvakultuuri kogumisel ja vahendamisel ning toidupärandi tõlgendamist kaasaegses etnoloogias, kulinaarias ja kunstis.
Konverentsi üks korraldajatest Anu Kannike kõneleb konverentsi ja teemade olulisusest: “Konverents on suunatud kõigile, keda huvitab ja inspireerib Eesti toidukultuur minevikus ja tänapäeval. Aliise Moora kui meie tuntuima toiduajaloo uurija pärand pole arhiivi ega raamatutesse kivistunud muinsus, vaid see elab edasi nii kaasaegses rahvusteaduses kui kulinaarias“.
Aliise Moora (1900-1996) oli legendaarne eesti etnoloog, toidu ja etnilise ajaloo uurija, kelle teadlasetee kestis üle poole sajandi. Ta töötas 1924-1926 ja 1945-1952 Eesti Rahva Muuseumis, tegutsedes kirjasaatjate võrgu juhataja ja teadussekretärina. Aliise Moora suurteos „Eesti talurahva vanem toit“ inspireerib tänaseni nii kultuuriuurijaid, kutselisi kokki kui asjaarmastajaid.
Konverentsil astuvad kuulajate ette külalistena:
Aliise Moora 120. sünniaastapäevale pühendatud konverentsi fookuses on naiste roll teaduses ja toidukultuuris minevikus ning tänapäeval. Ettekanded tutvustavad Aliise Moora panust rahvakultuuri kogumisel ja vahendamisel ning toidupärandi tõlgendamist kaasaegses etnoloogias, kulinaarias ja kunstis.
Konverentsi üks korraldajatest Anu Kannike kõneleb konverentsi ja teemade olulisusest: “Konverents on suunatud kõigile, keda huvitab ja inspireerib Eesti toidukultuur minevikus ja tänapäeval. Aliise Moora kui meie tuntuima toiduajaloo uurija pärand pole arhiivi ega raamatutesse kivistunud muinsus, vaid see elab edasi nii kaasaegses rahvusteaduses kui kulinaarias“.
Aliise Moora (1900-1996) oli legendaarne eesti etnoloog, toidu ja etnilise ajaloo uurija, kelle teadlasetee kestis üle poole sajandi. Ta töötas 1924-1926 ja 1945-1952 Eesti Rahva Muuseumis, tegutsedes kirjasaatjate võrgu juhataja ja teadussekretärina. Aliise Moora suurteos „Eesti talurahva vanem toit“ inspireerib tänaseni nii kultuuriuurijaid, kutselisi kokki kui asjaarmastajaid.
Konverentsil astuvad kuulajate ette külalistena:
- Laulasmaa SPA restorani Wicca peakokk ja Eesti Peakokkade Ühenduse liige Angelica Udeküll, kes võtab teemaks "Toidupärand ja tänapäeva Eesti kokakunst".
- Ajaloolane ja muinsuskaitsja, populaarse blogi autor Ülle Jukk, kes räägib teemal "Kokaraamat kui manitsus".
- Ester Bardone, Tartu Ülikooli etnoloogia lektor, annab ülevaate teemal "Aliise Moora toidukultuuri uurijana", keskendudes toiduajaloo alastele uurimustele, nende kontekstile, kasutatud meetoditele ja allikatele ning Moora teadustöö tänini aktuaalsetele aspektidele.
- Liina Siib, fotokunstnik ja graafik, Eesti Kunstiakadeemia professor, graafika õppetooli juhataja, räägib oma fotosarjast "Lihtsad toidud", mida võib näha ERMi püsinäituse toidukultuuri saalis.
- Laura Valli, kes on Washington State University vilja- ja mullateaduste osakonna leivalabori doktorant. Laura videoettekanne on teemal “Kumb oli enne, puder või leib?"
Eesti Rahva Muuseumi oma inimestena on konverentsilaval:
- Anu Kannike, ERMi vanemteadur, kes arutleb naiste rolli üle Eesti toidukultuuri moderniseerimisel 20. sajandi algupoolel.
- Reet Piiri ja Anu Järs, kelle ühisettekanne tutvustab mitmekesist materjali, mida Aliise Moora pani kirja oma 1940.-50. aastate kogumisretkedel.
- ERMi teadusdirektor Pille Runnel räägib teemal "Aliise Moora märkmeid ja mälestusi".
Konverents toimub ERMis Jakob Hurda saalis algusega kell 11. Ametlik osa lõppeb kell 16 ning mitteformaalne osa kell 18. Konverentsi põhiosa (kell 11 kuni 16) on võimalik vaadata ka veebiülekandena.
- Konverentsi päevakava ERMi kodulehel.
- ERMi raamatukogus on 4. ja 8.-11. detsembril avatud väljapanek Aliise Moora kirjavarast.
- ERMi teadusdirektori Pille Runneli blogiartikkel "Etnograaf Aliise Moora 120. Kuidas saada teadlaseks"
- Aliise Moora 120. sünniaastapäeval pakub ERMi restoran Eesti toidupärandist inspireeritud menüüd: verivorste, kalasuppi, odrahautist ja hapupiimakooki.
Lisainfo: Anu Kannike, anu.kannike@erm.ee, telefon 58090352