Eesti Rahva Muuseumi 60. aastaraamat on ilmunud
Neljapäev, 04. jaanuar 2018
Autorid Pille Runnel, Anu Kannike, Agnes Aljas
Eesti Rahva Muuseumi aastaraamatu 60. köide on pühendatud Eesti toidukultuurile. Toidualase materjali kogumise ja uurimistööga on muuseum tegelenud oma algusaastatest peale. 2017. aastal käivitus toidukultuuri alane projekt, milles teadustöö on ühendatud toidupärandi arendamise ja tutvustamise ning praktilise tootearendusega.
Aastaraamatu artiklid pakuvad põnevaid sissevaateid toiduajaloo vanematesse kihistustesse kokaraamatute kaudu ja nii ida- kui läänepoolsete väliseestlaste toidukultuuri kohandumisse ja muutumisse. Toiduteemasid analüüsitakse ka museoloogia aspektist: pikemalt käsitletakse toidualast kogumis- haridus- ja uurimistööd Hiiumaa muuseumis ning kööki kui museoloogilise tõlgenduse objekti hiljutiste näituste valgusel. Vaadeldakse ka ühiskonnas elavat arutelu tekitanud Okupatsioonimuuseumi nimevahetust keerulise mineviku mäletamise ja mälupoliitika kontekstis.
ERMi 60. aastaraamat on müügil muuseumipoes ja ERMi veebipoes.
Aastaraamatu artiklid pakuvad põnevaid sissevaateid toiduajaloo vanematesse kihistustesse kokaraamatute kaudu ja nii ida- kui läänepoolsete väliseestlaste toidukultuuri kohandumisse ja muutumisse. Toiduteemasid analüüsitakse ka museoloogia aspektist: pikemalt käsitletakse toidualast kogumis- haridus- ja uurimistööd Hiiumaa muuseumis ning kööki kui museoloogilise tõlgenduse objekti hiljutiste näituste valgusel. Vaadeldakse ka ühiskonnas elavat arutelu tekitanud Okupatsioonimuuseumi nimevahetust keerulise mineviku mäletamise ja mälupoliitika kontekstis.
ERMi 60. aastaraamat on müügil muuseumipoes ja ERMi veebipoes.
Artiklid
Inna Põltsam-Jürjo. Paganate kookidest seakõrvadeni. Transkultuuriline rännak ühe toidu jälgedes läbi sajandite ja kokaraamatute.
Anu Kannike, Ester Bardone. Köögiruum ja köögikraam Eesti muuseumide tõlgenduses.
Aivar Jürgenson. Eestlaste toidukultuurist võõrsil.
Riina Reinvelt. Oma ja võõras toit: 1944. aasta pagulaste toidukogemused ERMi allikate põhjal.
Helgi Põllo. Toidukultuur Hiiumaa muuseumis: kogumine, uurimine, vahendamine.
Ene Kõresaar, Kirsti Jõesalu. Okupatsioonide muuseumist Vabamuks: nimetamispoliitika analüüs.
Anu Kannike, Ester Bardone. Köögiruum ja köögikraam Eesti muuseumide tõlgenduses.
Aivar Jürgenson. Eestlaste toidukultuurist võõrsil.
Riina Reinvelt. Oma ja võõras toit: 1944. aasta pagulaste toidukogemused ERMi allikate põhjal.
Helgi Põllo. Toidukultuur Hiiumaa muuseumis: kogumine, uurimine, vahendamine.
Ene Kõresaar, Kirsti Jõesalu. Okupatsioonide muuseumist Vabamuks: nimetamispoliitika analüüs.