Filmoteek
ÜHEST PUUST. HAABJATEGU (ERM 2020)
Autorid: Maido Selgmäe ja Liisi Jääts
Kestus: 37 minutit
Ühepuulootsik ehk haabjas on üks vanemaid paaditüüpe, mida oskab tänapäeval Eestis teha ehk 4-5 meest. Film jälgib lootsiku valmimist haabjameister Priit-Kalev Partsi käe all. Suurem osa tööst käib traditsioonilisel viisil kirve ja künakirvega tahudes, voolmete või höövliga siludes, tule ja vee koostoimel pardaid painutades. Osa tööetappe aga tänapäevaste vahenditega nagu mootorsaag.
Film on valminud koostöös Rahvusliku Ehituse Seltsiga.
METSAVENNA (ERM 2019)
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 22 min
Film tutvustab Võrumaal Vastse-Roosas asuva Metsavenna talu sõira ning selle tegemise protsessi.
KOLOTSI (ERM 2019)
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 37 min
Merle ja Mart Leibur peavad mahedat kitsetalu Vana-Võromaal. Film heidab pilgu Merle ja Mardi tööpäeva ja vaatleb kitsejuustu valmistamise protsessi.
Autorid: Maido Selgmäe ja Liisi Jääts
Kestus: 37 minutit
Ühepuulootsik ehk haabjas on üks vanemaid paaditüüpe, mida oskab tänapäeval Eestis teha ehk 4-5 meest. Film jälgib lootsiku valmimist haabjameister Priit-Kalev Partsi käe all. Suurem osa tööst käib traditsioonilisel viisil kirve ja künakirvega tahudes, voolmete või höövliga siludes, tule ja vee koostoimel pardaid painutades. Osa tööetappe aga tänapäevaste vahenditega nagu mootorsaag.
Film on valminud koostöös Rahvusliku Ehituse Seltsiga.
METSAVENNA (ERM 2019)
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 22 min
Film tutvustab Võrumaal Vastse-Roosas asuva Metsavenna talu sõira ning selle tegemise protsessi.
KOLOTSI (ERM 2019)
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 37 min
Merle ja Mart Leibur peavad mahedat kitsetalu Vana-Võromaal. Film heidab pilgu Merle ja Mardi tööpäeva ja vaatleb kitsejuustu valmistamise protsessi.
MOOSKA (ERM 2019)
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 20 min
“Mooska” annab ülevaate suitsuliha valmistamise protsessist. Liha suitsutamine suitsusaunas on traditsiooniline lihavalmistamise viis ning eriti levinud on see olnud Lõuna-Eestis. Filmis näeme, kuidas suitsutatakse tänapäeval liha Vana-Võromaal asuvas Mooska talus.
Autor: Karin Leivategija
Kestus: 20 min
“Mooska” annab ülevaate suitsuliha valmistamise protsessist. Liha suitsutamine suitsusaunas on traditsiooniline lihavalmistamise viis ning eriti levinud on see olnud Lõuna-Eestis. Filmis näeme, kuidas suitsutatakse tänapäeval liha Vana-Võromaal asuvas Mooska talus.
Läbi vepslaste maa: 50 aastat hiljem (ERM, 2016)
Autorid: Indrek Jääts, Maido Selgmäe
Kestus: 55 min
See on film Venemaal, Leningradi oblastis elavatest vepslastest, nende identiteedist ja keelest. Kas jääda olude kiuste vepslaseks või sulanduda venemaalaste massi? Kas hoida kinni emakeelest või minna täielikult üle vene keelele? Eesti etnoloogid rändavad kunagiste kolleegide jälgedes läbi tühjenenud külade. Argielustseenide ja intervjuude vahendusel avaneb pilt sealsest elust ja valikutest, millega tänase Vepsamaa asukad silmitsi seisavad. Mälestuskillud ja vanad fotod võimaldavad heita nostalgilise pilgu aega, kui neis paigus tuksus veel elu.
Kestus: 55 min
See on film Venemaal, Leningradi oblastis elavatest vepslastest, nende identiteedist ja keelest. Kas jääda olude kiuste vepslaseks või sulanduda venemaalaste massi? Kas hoida kinni emakeelest või minna täielikult üle vene keelele? Eesti etnoloogid rändavad kunagiste kolleegide jälgedes läbi tühjenenud külade. Argielustseenide ja intervjuude vahendusel avaneb pilt sealsest elust ja valikutest, millega tänase Vepsamaa asukad silmitsi seisavad. Mälestuskillud ja vanad fotod võimaldavad heita nostalgilise pilgu aega, kui neis paigus tuksus veel elu.
Filmi on võimalik vaadata nii eesti-, inglis- kui ka venekeelsete subtiitritega.
Through The Land Of The Veps: 50 Years Later
Через землю Вепсов: 50 лет спустя
Through The Land Of The Veps: 50 Years Later
Через землю Вепсов: 50 лет спустя